Nu åbner en tilskudsordning til særlige Natura 2000-områder. Det kan forbedre naturværdien og samtidig give mulighed for tilskud til naturpleje, vurderer natur- og projektkonsulent i Agri Nord, Kirsten Badawi Plesner.
Den 7. august åbner en tilskudsordning, hvor lodsejeren kan få tilskud til at hegne og eventuelt rydde særlige Natura 2000-områder.
Nogle områder kan kun udløse tilskud til hegning, men 34.000 hektar særlig Natura 2000-natur er også udpeget til at være berettiget til tilskud til rydning.
Natur- og projektkonsulent i Agri Nord, Kirsten Badawi Plesner, vurderer, at tilskuddene er en rigtig god mulighed for landmænd, der har de særlige naturarealer.
– Hvis man får hegnet og eventuelt ryddet sit naturområde, så kan man også få tilskud til afgræsning, og på den måde får man en indtægt på et areal, der ellers ville ligge urørt hen, siger hun.
Har man ikke selv kreaturer, der kan klare afgræsningen, kan man forpagte arealet ud til naturplejere.
Bedre natur
Det er et krav, at hegnet skal kunne holde i fem år, og rydningen skal vedligeholdes i tre år, hvis man får tilskud.
– Afgræsning er en oplagt mulighed for at opfylde de krav, siger naturkonsulenten.
Formålet er, at arealerne skal holdes lysåbne, og når kreaturer græsser på dem, så fjerner de næringsstoffer.
– Det giver bedre plads til beskyttede planter, som ellers ville blive kvalt af bl.a. træer, brændenælder og tidsler. Når næringsstofferne bliver færre, dør mange af de uønskede arter, og de hjemmehørende danske arter kan få lov at få fat, forklarer hun.
Mere biodiversitet
Hvis man ikke foretager sig noget i sit Natura 2000-område, vil det gro sammen og blive til krat og skov.
– Med hegning og rydning får man et helt andet areal, der fremmer de hjemmehørende arter som for eksempel blomster og de insekter, der hører til, siger konsulenten.
Nogle af de mere spændende planter, der kan vokse frem i et ryddet og plejet naturområde, er blandt andet orkidéer og den kødædende soldug.
– Det kan også kaste noget goodwill af sig til landbruget, når de gør de her ting, siger Kirsten Badawi Plesner.
FAKTA
Har du særlige Natura 2000-arealer på din ejendom?
Det er muligt at søge i forskellige kort, hvis man vil undersøge, om man har særligt udpegede Natura 2000-natur på sin ejendom:
– Miljø- og Fødevareministeriets Internet Markkort (IMK 2,0), via Tast selv-service.
– Arealinfo.dk: https://arealinformation.miljoeportal.dk/html5/index.html?viewer=distribution
Vejledning til arealinfo.dk: Når du kommer ind på siden, skal du trykke på værktøjsikonet i højre side. Derefter skal du trykke på »Lagkatalog« i venstre hjørne. Vælg så »Miljøbeskyttelse: Jordbrug/Landbrug« og »Tilskudsordninger og drift af landbrug«. Du kan finde dit areal ved at indtaste en adresse eller matrikelnummer i søgefeltet.